Hoe een voedselallergie jouw leven beperkt

Voedselallergieën vormen een onzichtbare uitdaging. Mensen die hiermee leven, worden dagelijks geconfronteerd met een complex web van zorgen en beperkingen, zonder dat anderen dit aan hen kunnen zien. In deze tekst krijg jij 5 tips om om te gaan met een voedselallergie.

De impact op mijzelf

Plannen is het toverwoord bij omgaan met voedselallergieën. Ik zorg altijd dat ik overal mijn eigen eten meeneem. Ik ben gelukkig niet extreem allergisch en krijg alleen milde symptomen. Voor mensen met een heftigere allergie is dit anders. Het laat mij wel beter inleven in andere met een heftigere allergie. Met deze 5 tips kom jij verder!

#1 Vermijd voedsel waar jij allergisch op kunt reageren

De open deur: Inspecteer voedingsetiketten grondig en zorg voor een kritische blik op restaurantmenu’s. Zelfs kleine hoeveelheden van het allergeen kunnen (ernstige) reacties veroorzaken. Voorkomen is beter dan genezen. Jouw eigen eten van te voren bereiden is een goede oplossing.

#2 Voorkom sociale druk en onbegrip

Zorg ervoor dat jouw vrienden en familie weten dat jij niet alles kunt eten. Je kunt en mag niet verwachten dat zij precies onthouden waar jij allergisch voor bent. Deze controle ligt bij jou. Leg uit dat jij moet kunnen controleren wat je eet, zodat jij allergische reacties kunt voorkomen. Uit eten gaan met vrienden of deelnemen aan feestjes vereist de nodige communicatie om jouw veiligheid te waarborgen.

#3 Kweek begrip

Leg goed uit dat je het heel erg leuk vindt om mee te gaan met activiteiten, maar dat verkeerd eten voor jou gevaarlijk kunt zijn. Je doet graag mee, maar neemt wel jouw eigen eten mee. Als alternatief kun je contact opnemen met de organisator om jouw specifieke situatie uit te leggen en om te ontdekken of hiervoor mogelijkheden voor zijn. Voorkom een gevoel van isolatie of het vermijden van sociale situaties waarin eten een rol speelt. Dit is namelijk niet nodig. Mensen hoeven het niet te begrijpen, alleen te accepteren.

#4 Wees je bewust en accepteer jouw voedselallergie

Het dagelijkse leven met een voedselallergie gaat gepaard met het opgeven van spontane keuzes. Jij kunt niet “zomaar even” een eetgelegenheid binnenstappen om iets te eten. Zonder voorbereiding, of een menu wat hier goed rekening mee houdt, ben jij verloren. Jouw gezondheid en jou leven is belangrijker. Wees je bewust dat dit zo is en accepteer dat jij allergisch kunt reageren.

#5 Medische Voorzorgsmaatregelen

Bij heftige reacties op voedsel, is het meebrengen van een adrenaline spuit een vereiste. Zo ben jij voorbereid op onverwachte reacties. Voorkomen is beter dan genezen, dus neem vooral jouw eten mee. Mocht het toch tot een vervelende situatie komen, zorg dan dat er iemand is die weet hoe jouw spuit werkt en deze kan toedienen.

You cannot copy content of this page

Chat openen
1
Heb je een vraag? Stel hem gerust!
Scan de code
Heb je een vraag? Stel hem gerust!