Hoe overleef je kerst met de familie

Overleef jouw kerst met de familie met deze perfecte tips. Hoe dan? Dat is best een heftige vraag. Want in “overleven” gebeurt er vermoedelijk iets wat jij niet fijn vindt dat er gebeurt. Lees hier 7 tips om jouw kerst met jouw familie fantastisch te maken!

#1 Grenzen aangeven

Grenzen aangeven is de manier om jouw kerst met de familie te overleven. Jij bepaalt wat jij wilt doen en dus ook wat jij niet wilt doen. Wat vind jij leuk? En waar heb jij een hekel aan? Soms doe jij iets om jouw partner en/of kinderen te plezieren en dat is natuurlijk prima.

#2 Kies jouw favoriete bezigheden

Favoriete bezigheden tijdens de kerst

Ben jij introvert? Extravert? Of iets er tussenin? Kies om iets te doen wat bij jou past en stel dit voort aan de familie om te doen. Ik ben zelf spelletjesfanaat en ik kan altijd wel iemand in de familie vinden om een leuk spel te spelen. En anders zoek ik mijn eigen kinderen op om iets te doen op hun niveau. Succes gegarandeerd!

#3 Overleef jouw kerst met de familie door tijd te verkorten

Het is soms gewoon teveel. Van de ochtend tot de nacht omringd zijn met mensen. Mijn introverte brein staat dan op hoogspanning. Kies daarom het moment dat jij hier energie voor hebt en stel grenzen. Lekker gourmetten? Prima! Maar we slaan dan wel de kerstbrunch over. Dan komen we gelijk uit op de volgende tip!

#5 Sluit compromissen

Jij kan wel zin hebben in een swingende avond op de dansvloer, maar opa heeft een hekel aan jouw verschrikkelijk wansmaak van muziek. Door goed te plannen en met de familie af te stemmen, ontstaat er ruimte om jouw herrie even te verdragen. Want door het geweldige compromis wat jullie hebben gesloten, mag opa biefstuk op de gourmet gooien. Wetende dat jij een veganist bent.

#4 Overleg, overleg, overleg (plan & communiceer)

Overleef de kerst door beter te communiceren

Overleef jouw kerst met de familie door betere communicatie. Vaak willen we voldoen aan de verwachtingen van de anderen en vullen deze verwachtingen in voor de ander. Gevolg: We zitten allen aan tafel omdat we denken dat de ander dit wilt. Vraag goed aan jouw partner en familie waar hun behoeften liggen. Maak op basis hiervan een gezamenlijk plan.

#6 Wees mild en vergeef

Overleef jouw kerst met de familie door dingen door de vingers te zien. Oftewel: Jij weet dat sommige mensen gewoon irritant zijn. Daar kun jij voor kiezen om je aan te irriteren, of je kunt iets gaan doen waar jij wel plezier uit haalt (zie tip #2)

#7 Vermijd gevoelige onderwerpen

Het is heerlijk om lekker te discussiëren en provoceren over onderwerpen is de beste manier om een reactie los te maken. God bestaat niet en de Forum voor Democratie is de beste partij. Met deze statements zet jij gegarandeerd het gesprek op scherp en overleef jij jouw kers met de familie niet. Dus hou het luchtig! Succes met het overleven van jouw kerst!

Vermijd gevoelige onderwerpen om de kerst te overleven

You cannot copy content of this page

Chat openen
1
Heb je een vraag? Stel hem gerust!
Scan de code
Heb je een vraag? Stel hem gerust!