Jouw peuter zindelijk maken

Jouw peuter zindelijk maken is heel makkelijk, maar het vraagt geduld en toewijding. Niet van jouw peuter, maar wel van jou! Maak jouw peuter zindelijk door goed gedrag te belonen. Lees hier mijn persoonlijke verhaal hoe mijn kinderen zindelijk zijn geworden.

We hebben twee kinderen. Het ene kind is het andere niet, en dat geldt zeker voor ons gezien. Maar er is wel één goede regel: Kan jouw peutertje lopen? Start met de zindelijkheidstraining!

  • Twee = Nee
  • en Drie = Ik wil nie!

Jouw peuter wilt de controle

Kinderen krijgen meer door dat ze zelf dingen voor het zeggen hebben, als ze ouder worden. Dus hoe ouder, hoe meer weerstand en hoe langer het duurt on zindelijk te worden. Peuters hebben weinig controle over hun eigen leven. Maar ze hebben wel controle over eten, drinken en plassen/poepen. In dit artikel deel ik twee verschillende verhalen, van onze twee verschillende kinderen.

Jouw peuter zindelijk maken met belonen bij het plassen

De eerste stap is wennen aan het potje. Dus zet het potje neer en vraag hier op te plassen. Geef jouw peuter positieve aandacht tijdens op het potje zitten. Dit kan een spelletje spelen zijn, voorlezen, of iets anders. Je mag best een paar keer vragen om te plassen, maar dram niet door en leg er GEEN druk op. Beloon bij het doen van een plasje op het potje. Hiervoor hebben we een leuke magneetset voor beschikbaar.

Jouw peuter zindelijk maken

Belangrijke punten:

  • Beloon jouw kind DIRECT
  • Hoera roepen, een high five geven, etc. zijn een goede manieren
  • Het beloningsbord kan hierbij helpen
  • Wees niet teleurgesteld als het niet lukt
  • Zorg elke 1,5 a 2 uur voor 10 minuutjes plaspauze
  • Wees geduldig, het komt vanzelf

Jouw peuter zindelijk maken lukt echt met deze stappen. Als het plassen lukt, kun je overgaan op poepen (of andersom als jouw peuter een andere volgorde heeft).

De sterke wil van onze peuter dochter

Ons kleine peuter (2) zindelijk maken was lastiger dan we dachten. We lazen boekjes voor, hielden gesprekken met haar en de tv ging aan. Alles bij op het potje. Na 3 uur tv kijken had mevrouw nog steeds niet geplast. En na 5 minuten luier om, zat er een plasje in. Tijd om het om te draaien ;-). Als jij een plasje doet, dan gaat de tv aan. Dus ga maar op het potje zitten. En dat werkte! Onze dochter was al in de nachten droog, hier hebben we niets voor hoeven doen.

De nog sterkere wil van onze peuter zoon

Onze zoon vond en vindt plassen leuk. Dus op het potje zetten belonen voor het plassen gaat supergoed. Toen onze dochter geboren was, bestonden er nog geen magneten en beloningsbord. Maar bij onze zoon wel. We hebben dit ingezet en door bij elke plas te belonen, werd hij super enthousiast. De zus als voorbeeld en daarmee werd de wc nog interessanter. Alleen in de “nachten” was hij niet droog. Ik zet “nachten” tussen aanhalingstekens, want… Hij plast gewoon als hij wakker wordt en blijft er dan gewoon in liggen. Lekker makkelijk en mamma maakt het toch schoon. En als beloning een heerlijk warme douche toe (dus die maakten we zo kort mogelijk).

De oplossing om onze peuter zindelijk te maken

Onze zoon (3) is dol op knuffels. Hij loopt altijd rond met een poes of hond onder zijn arm. We hebben Oscar gekocht. Een kleine knuffel en deze bovenop zijn kast gezet. Hij kan hier elke dag naar kijken, maar er niet bij. Je krijgt Oscar als je 10 Zaza’s (magneten) hebt verdiend. Dit duurde voor hem te lang. In plaats van dat hij niet meer in bed plaste, plaste hij elke dag in bed. Want, was zijn redenatie, ik haal er toch geen tien. De lat lag te hoog. We hebben gezegd: Als je vannacht niet in je bed plast, dan krijg je Oscar. Want Oscar houdt niet van een nat bed. Die nacht was hij droog. Hij heeft Oscar gekregen, een high five en een Zaza magneet. De nachten erna was hij droog. Hij heeft nog wel een paar keer in zijn bed geplast, dus 10 nachten achtereen is niet direct gelukt. Dat hoort er ook bij. Het complete proces duurde ongeveer 4 weken. Onze zoon is wat ongeduldiger dan onze dochter ;-).

De oplossing was:

  • de grote beloning sneller te geven
  • Zoek uit wat de grote wens is van jouw kind als super beloning
  • Leg de lat niet te hoog
  • Word niet boos
  • Vraag waarom hij/zij in bed plast om je in te leven in jouw kind

You cannot copy content of this page

Chat openen
1
Heb je een vraag? Stel hem gerust!
Scan de code
Heb je een vraag? Stel hem gerust!