Wat is giftig?

Stiften kunnen giftige stoffen bevatten, lees hier waar op te letten! De definitie giftig is hierin belangrijk. Giftig betekent dat je dood gaat door een stof door aanraking, inademing of het drinken ervan. En dat dat ook nog eens relatief snel gebeurt. Onder die noemer is dus geen enkele whiteboard stift giftig. Maar zijn stiften wel veilig voor jou en jouw kinderen?

De dosis bepaalt of iets giftig is

Stel ik ga direct dood door 10 ml gif te drinken, dan hoeft dit niet te betekenen dat ik direct dood ga als ik 5 ml gif drink. Ik kan ook “alleen” ziek worden. Stel dat dit soort gif een hele mooie rode kleur heeft. En ik wil dit gaan gebruiken voor de productie van de whiteboard markers, dan moet ik een oplossing vinden tegen die giftigheid. De beste oplossing is: verdunnen, dus oplossen ;-). In ons voorbeeld is 0,001 ml gif (even uit mijn duim gezogen) voldoende om water rood te laten kleuren en hiermee te schrijven. Dan is de volgende stap testen of deze nieuwe stof (water + gif / kleurstof) schade bij dieren en mensen veroorzaakt. Deze nieuwe stof hoeft dus niet giftig te zijn. De dosis bepaalt.

Veiligheidsinformatieblad

Een veiligheidsinformatieblad geeft aan welke stoffen er precies in de inkt zitten. Hierin zijn ook de volumes meegenomen. De inkt van onze meest populaire whiteboard marker bestaat voor 65% uit water en bevat 1,05 ml inkt. Dit houdt dus in dat er 0,37 ml (35%) overige (kleur-) stoffen per whiteboard marker aanwezig zijn. Dit is dus een geringe hoeveelheid en verlaagd hiermee direct het risico op gezondheidsproblemen.

Fabrikanten en importeurs zijn verplicht een veiligheidsinformatieblad te verstrekken als hierom gevraagd wordt. hierin staan alle ingrediënten van het product en bijbehorende risico’s. Vraag hierom als je niet zeker bent van het product.

Toxicologische risicobeoordeling

Een extern bureau (in opdracht van ons) voert een risicobeoordeling uit op basis van normaal gebruik. Normaal gebruik houdt in dat er af en toe inkt op de huid terecht komt en dat je dit af en toe binnen krijgt. Ook als de dop van de whiteboard marker af is, dan verdampen de stoffen (inademen). Het rapport houdt rekening met extreme scenario’s en houdt een veiligheidsmarge aan van:

10 tot 100x zoveel ingenomen stof voor acute reacties.
100 tot 1000 keer voor chronische reacties.

Weekmakers

De whiteboard stift heeft een plastic omhulsel. Hier zitten weekmakers in. Deze weekmakers zorgen ervoor dat het plastic de juiste vorm aan kan nemen. Bij contact met teveel weekmakers kun je voortplantingsproblemen krijgen. Kinderen zijn hier extra gevoelig voor. We raken echter elke dag plastic aan. Boterkuipjes van plastic, een autostuur, een computermuis, het toetsenbord, enzovoort, enzovoort. We kiezen alleen voor fabrikanten die kunnen aantonen dat de stiften voldoen aan wet- en regelgeving.

Kopieën van producten

Bij de zoektocht naar mooie stiften kom ik verschillende fabrikanten tegen die dezelfde producten maken. Dit zijn geen 100% identieke producten. De inkt is anders en ook de gebruikte materialen kunnen anders zijn. Zelfs als het product er hetzelfde uit ziet. Wij controleren onze stiften goed. Stoffen zoals benzeen en tolueen zijn niet aanwezig in onze whiteboard stiften bijvoorbeeld. Van deze stoffen is bekend dat ze klachten veroorzaken bij inademing. En ze ruiken ook nog eens “lekker”. Wil je verzekerd zijn van een veilig product? Kijk dan bij ons assortiment whiteboard stiften.

Ons advies

Ik schrijf zelf minimaal één keer per week met een whiteboard marker en ik ben mij ervan bewust dat de dosis bepaalt of iets giftig is of niet. Het binnenkrijgen van inkt gaat heel makkelijk. Even de inkt met de vingers wegvegen en dan iets eten. Probeer dit te vermijden. Het is beter om helemaal geen stoffen binnen te krijgen die niet bedoeld zijn om te eten of te drinken.

You cannot copy content of this page

Chat openen
1
Heb je een vraag? Stel hem gerust!
Scan de code
Heb je een vraag? Stel hem gerust!